ja tam juz na 3 różne kelnerki trafiłem
[O1] Brak hamulców - wpadający pedał [ROZWIĄZANY]
Zwiń
X
-
[O1] Brak hamulców - wpadający pedał [ROZWIĄZANY]
A jeszcze dzisiaj rano pisałem w jednym z tematów że nic się u mnie w skodzie nie działo..
Niestety Balbina zgotowała mi bardzo niemiłą niespodziankę.
Miałem dzisiaj bardzo górzystą i krętą trasę, w pewnym momencie wciskam pedał hamulca, a on miękki, i nic. Jedziemy jakby nigdy nic. Próbuję za chwilę drugi raz - to samo. Hamulec wpada i auto praktycznie w ogóle nie hamuje, albo inaczej - miałem odczucie jakby przód nie hamował, a tył go lekko spowalniał. Po "napompowaniu" hamulca na chwilę pedał twardnieje i auto hamuje, ale po chwili znowu wszystko słabnie. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem czy jest płyn hamulcowy - jest. Nic nie ubyło.
Panowie co to może być:/
-
-
Angel, akurat głównie hamowałem silnikiem, w pewnym momencie musiałem dohamować i bah. raczej to nie będzie ten problem, gdyż naumiany zostałem od samego początku hamować silnikiem, i tak cały czas jeżdżę. Wręcz jestem przeczulony na nadmierne hamowanie nożnym.
kiki, robekcool, dzięki za opinie. Powiedzcie mi jeszcze, czy przy padniętej pompie będzie działał ABS? Akurat jest tak że jak "podpompuję" pedał, to ABS łapie.
Komentarz
-
-
Sorry,że się wcinam w temat.Miałem bardzo podobny przypadek. Na dzień dzisiejszy mam wymienioną pompę hamulcową oraz pompę abs a pedał jest nadal miękki. Stawiam Trooper ,że w Twoim przypadku jak i moim na dzień dzisiejszy zmieniłbym servo. Myślę,że nasi forumowi mechanicy nam pomogą.Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
ja słyszałem od znajomego mechanika że takie objawy może mieć padająca pompa vacu ,wówczas nie wytwarza się podciśnienie , może tu jest winowajca .
nie jeszcze wypowiedzą się inni .
pozdroBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
tak, moja maleńka Skodiczka hamuje tylko odpowiednio wcześnie muszę rozpocząć ten manewr. :lol:
U mnie ta usterka wystąpiła po zmianie przednich tarcz i klocków. Wtedy też miałem zmieniany płyn hamulcowy. Po zmianie obu pomp jeszcze mechanik sprawdzał bębny, okładziny i cylinderki, przewody hamulcowe i wszystko było ok. jeszcze dodatkowo przewód ciśnieniowy,który wychodzi od serva i też był ok.Silnik BFQ + sekwencja KME
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
nosferatus, to mechanik się nie popisał na to wychodzi że gdzieś w układzie jest powietrze miękki pedał najczęściej wskazuje na wyciek lub powietrze twardy na barak wspomagania pedału hamulca czyli serwo lub inne rzeczy z nim związane takie jak przewód zaworek w przewodzie lub sama pompaskodacllub.pl
Komentarz
-
-
trooper, najprawdopodobniej pompa. Zobacz jutro po odpaleniu auta jaki masz pedał. Jak miękki i wpada to w pierwszej kolejności wymiana płynu i ponowna kontrola pedału hamulca.
Jak ponownie wpadnie to niestety czeka cię wymiana pompy hamulcowej.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Cały układ hamulcowy był odpowietrzany dwa razy - drugi na moje życzenie po kilku dniach po pierwszym i wszystko było w tej robocie ok.Silnik BFQ + sekwencja KME
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
maxdax - tak jak piszesz tak jest - pedał mi syczy przy wciskaniu. możesz coś bliżej napisać na temat tej uszczelki - gdzie się dokładnie znajduje i jak się do niej dobrać - co trzeba zrobić?Silnik BFQ + sekwencja KME
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajZobacz jutro po odpaleniu auta jaki masz pedał. Jak miękki i wpada to w pierwszej kolejności wymiana płynu i ponowna kontrola pedału hamulca.
Jak ponownie wpadnie to niestety czeka cię wymiana pompy hamulcowej.
Płyn hamulcowy po 24 godzinach - nic nie ubyło. Nie widać śladów na tylnych kołach ażeby coś ciekło z cylinderków. Klocki są na swoim miejscu (nie ściągałem kół, ale na macajłowa na obu kołach wszystko jest).
Oglądałem też pompę czy się nie poci gdzieś coś, ale również nic gołym okiem nie widziałem.
Nic nie zwojuję, w nocy muszę się przemieścić pod jakiś warsztat i jutro będę atakował mechaników
Komentarz
-
-
pewnie zagotowales płyn i musisz go wymienic poprostu. Jak wiecej śmigasz po górkach to wlej dot 5.1 ma wyższą temperatuę wrzenia- tylko jakis dobry ATE, Ferrodo Motul-niekoniecznie RBF!!OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )
DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138
Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.
Komentarz
-
-
Odwiozłem dzisiaj rano na Biskupińską, zobaczymy co powiedzą
Najlepiej bo wyjechałem o 4 rano z minutami, tak żeby zostawić auto pod warsztatem. Nie mam hamulców więc lepiej jechać jak nie będzie ruchu. No więc wsiadam, odpalam, jadę, hamulce są. Wszystko jak ta lala, hamuje ładnie, nic się nie dzieje. Dojechałem do warsztatu kilka km i już czułem że zaczęło być gorzej, ale hamowało. Przegoniłem autko, pohamowałem trochę i po chwili hamulec zniknął
Auto zostawiłem w sumie o 7.30, ok. 11 telefon że jest zrobione. Winowajcą była zapieczona linka od ręcznego w prawym kole, koło się blokowało a przez to gotował się płyn. (rOBERTO795 miał po części rację z płynem :P )
A jak mi przestała balbina hamować, to od razu macałem hamulce czy nie ciepłe... ale głupi macałem przednie
Komentarz
-
Komentarz